MAG-túrák
Vendég

Irénke receptjei - 2016. január

********************************************************************************

Paradicsomos szelet

10 evőkanál étolaj
10 evőkanál porcukor
10 evőkanál víz
1 doboz kicsi paradicsomkonzerv
40 dkg liszt
1 csomag szalakáli

Ezt jól összegyúrjuk és 4 cipót csinálunk belőle, majd kinyújtjuk. Tepsi hátán sütjük. A tepsit csak lisztezni kell.

A tészta - attól függ mekkora az evőkanál 20 x 35, vagy 25 x 35 méretűre nyújtható.

Krém

5 evőkanál réteslisztet 1/2 liter tejben felfőzzük.

Ha kihűlt összekeverjük
20 dkg Ráma margarinnal
20 dkg porcukorral
1 csomag vaníliás cukorral.

Máz

Kétféle mázzal csinálom.
1. dr.Oetker féle marcipán ízű cukormáz, ebből kell rá 2 csomag, vagy
2. csokimáz

Csokimáz

8 dkg Ráma,
8 dkg cukor,
2 dkg kakaó,
2 teáskanál átszitált ékezési keményítő,
1-1,5 evőkanál tej.
Ezt kikeverni, tűzön felmelegíteni és a süti tetejére simítani.

(Tuti jó ez a máz. Hamar megdermed és nagyon jól szeletelhető.)

*********************************************************************************

Sajtos kocka/stangli

1/2 kg liszt,
1/2 élesztő (nem kell futtatni, belemorzsolni a lisztbe),
20 dkg Rama margarin,
1,5 dl kefir,
1 teáskanál só,
1 tojás + 1 evőkanál tej (tejet a tojással összekeverem és ebből veszek el egy kicsit a tetejére)

A hozzávalókat összegyúrom,nyújtom, kockára vagy stangli formára vágom, majd a tejes tojással megkenem. Megszórom reszelt sajttal és tepsibe teszem.

Az eredeti recept azt írja, hogy 1/2-1 órát tepsiben kelni hagyjuk, majd sütjük, de azonnal is süthető. Mindegyiket kipróbáltam, jó.

Én pedig - amit a túrára vittem - este gyúrtam össze és a tepsiben, hidegen reggelig kelt.

************************************************************************************

Hungária szelet

5 tojás sárgáját,
20 dkg porcukorral,
10 evőkanál vízzel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a
20 dkg lisztben elkevert kevés sütőport és fakanállal a felvert tojásfehérjét.

A masszát két felé vesszük, az egyik felébe 10 dkg darált diót keverünk. A normál méretű tepsibe alulra kerül a diós massza, arra rá a massza másik fele és lassú tűznél megsütjük.

Krém

3 dl tejbe
1 csg puncs pudingot sűrűre főzünk. Kihűtjük, majd hozzákeverünk
20 dkg Rámát,
20 dkg porcukrot,
1 vaníliás cukrot és
5 dkg darált diót és a kihűlt tészta tetejére kenjük, majd csokit reszelünk a tetejére.

************************************************************************************