MAG-túrák
Hírek Medvehagymás pogácsa
Vendég

Medvehagymás pogácsa

Az alábbi recept alapján készítette Ibi a remek pogácsát:

Hozzávalók 6 főre:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • 25 dkg margarin
  • 1 pohár (2 dl) zsíros tejföl
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 teáskanál cukor
  • 1 csokor medvehagyma
  • reszelt sajt
Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót – a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa. Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne. A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába, az egészet összegyúrjuk, az apróra vágott medvehagymát belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.

A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben. 2 óra múlva kivesszük a hűtőből és lisztezett deszkán kinyújtjuk, hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer-háromszor megismételjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog! A tepsibe helyezett pogácsákat – egy ecset vagy toll segítségével – felvert tojással megkenjük és sajttal meghintjük. 180°C-os előmelegített sütőben légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.

L. Éva az alábbi kis változtatással sütötte:

"Annyit módosítottam az elkészítésen, hogy én nem csak simán összegyúrtam a hozzávalókat, hanem alaposan kidagasztottam és nem hűtőben pihentettem, hanem hagytam 2 órát szobahőmérsékleten. Ennek következtében szép kövérre kelt, ami nagyon is a pogácsa hasznára vált. A hajtogatások közötti pihentetésre sem tettem a tésztát a hűtőbe."