Térkép

Ültess te is őshonos gyümölcsfát az Országos Kéktúra útvonala mentén!

Tavaly bukkantunk az interneten a címben szereplő felszólításra. Azt ugyan nem sikerült megtudnunk, hogy ki és hol ültetett már, mindössze egy Kőszegi-hegységbeli túrafelhívást találtunk, de komolyan vettük a dolgot.

A Kőszegi-hegységben látható facsemete

Kicsit később – két héttel az ültetés után – találtunk a Kőszegi-hegységben az Óház mellett és a Vörös-keresztnél egy-egy a facsemetét, a kezdeményezés elindítói közül: 2015-ben és 2018-ban ültették Bogáti András vezetésével.

 

Első pillantásra – legalábbis nekem – kicsit furcsa is volt a dolog. A túraútvonalak nagy része mifelénk elsősorban erdőben halad. Gyümölcsfát az erdőbe? Jó, persze van ott gyümölcs, vackor, vadcseresznye, nem is beszélve a sokféle bogyós gyümölcsű cserjéről, de nemes fát? Aztán a túráinkon bejárt helyekre gondolva a választ is megkaptuk: nem egyszer láttuk a bakonyi tanyavilág nyomait, az 50-60 éve elhagyott tanyákat, ahol a házak maradványa már alig felfedezhető, az öreg gyümölcsfák egy része viszont máig terem.

 

Ennek az elsüllyedt tanyavilágnak a gyümölcsösei nagyrészt őshonos fajtákat őriznek. Termésük talán nem olyan „piacos”, kívülről hibátlannak látszó, mint amit ma a boltok árulnak, de jóízű. És egészséges. A fák strapabírók, az itteni éghajlatot és talajt szeretik, különösebb gondozást nem igényelnek. Divatos szóval: „bio”.

A bauxitszállító út
Tájékoztató táblák

A helyszínt hamar megtaláltuk. Valaha erdészeti kisvasút szelte át a Bakonyt Városlődtől Franciavágásig. Ennek egyik jelentős pontja volt Csehbánya közelében a „Szénpajta”, ahol az egykori gőzmozdonyokat „etették”. Szép tisztás, ma az erdészet jóvoltából kiépített pihenőhely, esőbeálló, utak csomópontja. Itt megy az az út, amelyen nem túl régen még az iharkúti bauxitot szállították Ajkára, a timföldgyárba, de a mi szempontunkból a turistautak a fontosabbak: mindenek előtt az Országos Kéktúra. Tisztásunk két bélyegzőhely – a városlődi Fenyves kocsma és Németbánya – között nagyjából félúton van. Itt keresztezi a kék csíkot egy piros kereszt jelzés, ami Öreghálást, Csehbányát, a farkasgyepü-környéki Pisztrángos-tavat és Farkasgyepüt köti össze. És itt a Róth Gyula tanösvény egyik végpontja is, a másik egy autós pihenő a 83-as úton Városlőd és Farkasgyepü között.

Ültetés
Ültetés
Ültetés

Egy zalai gyümölcsésztől Nemesapátiból két fát szereztünk be:

  • A „Kerék ides óma” zalai tájfajta,
  • a Nagyasszony körte országosan ismert, édes, leves nyári étkezési körteként írják le.

Mindkettő augusztusban érik. A másfél-két méter körüli csemeték 5-6 év múlva fordulhatnak termőre. Március 9-én nyolcan mentünk ültetni. Jó néhány egyéni turista és csoport megfordult közben a pihenőhelyen. Az elültetett csemetéket az erdészettől kapott vadhálóval vettük körül – védendő a szavasoktól, errefelé nem kevés van belőlük.

Az ültető csapat

 

Mivel egy nappal voltunk a Nőnap után, az ültetésban részt vevő fiúk egy kis ajándékot is hoztak a lányoknak. Cserébe – vagy nem is cserébe, "csak úgy" – nagyon finom süteményeket ehettünk.

Nőnapi ajándék

ültetés - tájékoztató tábla

Kis táblákat is készítettünk, amelyek feltüntetik a gyümölcs fajtáját és az ültetés idejét. Aztán marad a remény és a fohász: eredjenek meg a csemeték, maradjon hatékony a vadak elleni védelem, és a lényeg: évek múlva nyár végén minél több embernek adjon jó gyümölcsöt, kellemes perceket ez a két fa.

 

Webalbumok:
Erdődi Maya fotói
Szelestey Attila fotói
Bárdossy Pál fotói
A Szénpajtához vezető utak:
Térkép

Busszal is megközelíthető helyekről:

Farkasgyepü:

Piros kereszt turistajelzés. (piros kereszt) 4,3 km, kb. 60 m szintemelkedés.

A Pisztrángos-tótól 2,3 km, 50 m szintemelkedés.

Az utolsó 900-950 métert a piros kereszt helyett a Róth Gyula tanösvényen is meg lehet tenni.

Németbánya:

Kék négyzet és kék csík (OKT) turistajelzés. (kék négyzet) (kék csík) 3,6 km, kb. 70 m szintemelkedés.

Csehbánya:

Piros kereszt turistajelzés és a Szent Jakab-út. (piros kereszt) (Szent Jakb-út) 2,2 km, kb. 50 m szintemelkedés.

Városlőd:

Kék csík (OKT) jelzésen (kék csík) 7,5 km, kb. 150 m szintemelkedés.

 

Autóval:

A 83-as úton, a 8-as felől Pápa felé Városlődtől 5,5 km-re balra autós pihenő van. Itt indul a piros kör (piros forrás) jelzés és a Róth Gyula tanösvény ‒ ami az erdőgazdálkodást mutatja be. A tanösvény végpontja a Szénpajta, ez a parkolóhelytől 2,7 km, a szintemelkedés kb. 40 m.


panorámakép

Köszönet a Bakonyerdő Zrt. Farkasgyepüi Erdészetének a segítségért!

(Bárdossy Pál)